- 805 czytań
Setki osób mogły w niedzielne popołudnie 4 lipca cieszyć się atrakcjami pikniku rodzinnego z okazji Dnia Samorządu Terytorialnego, odbywającego się przy Dziele Międzyfortowym Kobylany I. Organizatorami imprezy była Gmina Terespol oraz Gminne Centrum Kultury w Kobylanach.
Piknik poprzedziła uroczysta sesja Rady Gminy Terespol z okazji Dnia Samorządu terytorialnego, podczas której zostały wręczone odznaczenia za długoletnią służbę osobom zasłużonym w służbie państwu i społeczeństwu nadane przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana Andrzeja Dudę oraz otwarcie i poświęcenie zbiornika małej retencji „Czapelka”
Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia działające na terenie powiatu bialskiego do udziału w projekcie pn. „Festiwal Kulinarny – Szlacheckie smaki Południo-wego Podlasia” dofinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) na lata 2014-2020.
Festiwal odbędzie się 8 sierpnia 2021r. w miejscowości Styrzyniec w godz. 14.00 – 22.00
W ramach projektu przewiduje się:
- konkurs dla zakwalifikowanych organizacji na „Najładniejsze stoisko szlacheckie”,
- konkurs indywidualny dla członków organizacji na „Najsmaczniejszą potrawę
szlachecką” i „Najsmaczniejsze ciasto szlacheckie”
Zgłoszenia przyjmowane są do 9 lipca 2021r.
Osoba do kontaktu: Katarzyna Mikiciuk tel. 518-275-075, e-mail: perkowice@gokbp.pl
>>> Regulamin konkursu na Najsmaczniejszą potrawę szlachecką <<<
>>> Regulamin konkursu na Najładniejsze stoisko szlacheckie <<<
>>> Regulamin konkursu Najsmaczniejsze ciasto szlacheckie <<<
>>> Regulamin rekrutacji KGW <<<
- 507 czytań
To już drugie warsztaty kulinarne pt. „Kulinarne dziedzictwo naszej małej ojczyzny”, które odbyły się w sobotę 19 czerwca 2021 roku w świetlicy w Łobaczewie Małym.
Tym razem Panie z Koła Aktywnych Kobiet zaproponowały najmłodszym coś słodkiego! A były to staropolskie pączki „rogacze”. Przygotowuje się je z dodatkiem białego sera i zagniatane na zsiadłym mleku lub kefirze. Kładzione są łyżką i smażone na głębokim tłuszczu. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznym różkom, które formują się przy wykładaniu ciasta na olej. Przygotowanie pączków według tej staropolskiej receptury gwarantuje niezawodny efekt – smak sprzed lat. Jedząc je możemy mieć pewność, że tak samo smakowały kilkadziesiąt czy nawet kilkaset lat temu!