Za nami kolejne już warsztaty kulinarne pt. „Kulinarne dziedzictwo naszej małej ojczyzny”. Odbyły się one we środę 16 czerwca 2021 roku w świetlicy w Łobaczewie Małym.
Pod okiem Pań z Koła Aktywnych Kobiet dzieci miały okazję poznać przepis i samodzielnie wykonać potrawę pod nazwą „pieremiacze”. Są to swego rodzaju pierogi nadziewane farszem mięsnym, smażone w głębokim tłuszczu.
„Pieremiacze” to danie tatarskie głęboko związane z naszym regionem. Receptura została odtworzona z wywiadu etnograficznego najstarszych mieszkanek Gminy Terespol. Właśnie z tą potrawą Koło Aktywnych Kobiet zdobyło I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2018. Natomiast w 2020 roku „pieremiacze” zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Już dziś zapraszamy na kolejne warsztaty kulinarne, które odbędą się w najbliższą sobotę tj. 19 czerwca 2021 roku. Tym razem przedstawicielki Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego przygotują coś słodkiego J
Zapraszamy!
Zapisy pod numerem telefonu: 83 411 20 63
Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022
w ramach Programu Dotacyjnego „Niepodległa”.