Podróż po smakach regionów trwa już osiemnasty rok. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które zdrowo się odżywiają i cenią lokalne produkty.
Tegoroczne targi „Smaki Regionów” odbywały 29-30.09.2018r. w Poznaniu. W niedzielę 30 września nastąpiło wręczenie nagród XVIII Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Województwo lubelskie zostało obdarowane sześcioma Perłami za:
- Musztardę jabłkową pani Danuty
i Pauliny Pietrusik „Frykasy z Kodnia”,
- Twaróg tłusty klinek tradycyjny
z OSM Bychawa,
- Tarożek babuni półtłusty ze SM Michowianka,
- Jabłecznik domowy „cydr”
pani Małgorzaty Solis „Frux Solis” z Mikołajówki
- Filet z pstrąga z pęczakiem, warzywami i szyjkami rakowymi
Stowarzyszenia Sokowirówka z Poniatowej
- oraz za potrawę „Kakory” Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego!
I tu trzeba dodać, że to już druga „Perła” na koncie Koła z Gminy Terespol. Obecnie w Polsce zarejestrowanych jest 200 produktów tradycyjnych, gdzie województwo lubelskie może pochwalić się 52 statuetkami, co oznacza, że co czwarty produkt pochodzi z Lubelszczyzny.
Po uroczystości zaproszono zgromadzonych na tzw. Wielką Degustację Perłową nagrodzonych produktów. Gratulujemy wszystkim laureatom reprezentującym nasze województwo, a w szczególności Paniom z Łobaczewa Małego!