11 sierpnia br. w Nałęczowie odbył się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Gminę Terespol reprezentowało Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego. Panie zgłosiły 7 produktów do konkursu w kategorii produkt regionalny oraz zestaw obiadowy w kategorii gastronomia.
Po ocenie jury Pani Teresa Puzia zdobyła I miejsce za Rybę pieczoną w soli, Koło Aktywnych Kobiet zdobyło II miejsce za zestaw obiadowy: Zupa Łagman i Cebulniki - pierogi tatarskie pieczone oraz Pani Jolanta Gawryluk otrzymała nominację do prestiżowej nagrody „Perła 2018”, która odbędzie się w Poznaniu, za potrawę Kakory. W konkursie startowało 90 wystawców natomiast w kategorii gastronomia startowało 14 zespołów. Były to restauracje, karczmy, gospodarstwa agroturystyczne oraz koła gospodyń wiejskich.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!