Tradycja wypiekania mazurków na Święta Wielkanocne rozpoczęła się już w XVII wieku. Symbolika mazurka powiązana jest z zakończeniem Wielkiego Postu, w czasie którego chrześcijanie przez czterdzieści dni powstrzymywali się od jedzenia potraw mięsnych i słodkich. Słodki mazurek był swego rodzaju nagrodą dla wytrwałych w wierze. Mazurki dawniej przygotowywało się na waflach, andrutach i opłatkach. Są też mazurki biszkoptowe, drożdżowe i oczywiście te najpopularniejsze obecnie, na kruchym spodzie.
Kultywując tradycje i zwyczaje wielkanocne Gminne Centrum Kultury zorganizowało konkurs na NAJPIĘKNIEJSZY MAZUREK WIELKANOCNY. Celem konkursu była m.in.: integracja środowiska lokalnego oraz wymiana doświadczeń kulinarnych. Uczestnikami mogły być Koła Gospodyń jak również osoby indywidualne z terenu Gminy Terespol. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu Mazurka z zachowaniem tradycyjnej receptury.
29 marca 2015 r. w Sali konferencyjnej Urzędu Gminy Terespol odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie konkursu. Spośród 14 mazurków zgłoszonych do konkursu Komisja konkursowa postanowiła przyznać nagrody następującym Paniom:
I miejsce: Pani Elżbiecie Matczuk z Kobylan
II miejsce: Pani Jolancie Gawryluk z Łobaczewa Małego
III miejsce: Pani Iwonie Żmińczuk z Łobaczewa Małego
Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy od Organizatorów.
Wszystkim Paniom nagrodzonym w konkursie Organizatorzy serdecznie gratulują, natomiast Paniom, które wzięły w nim udział podtrzymując tradycje i zwyczaje wielkanocne Organizatorzy serdecznie dziękują!