W dniu 10 czerwca 2017r. w Bełżycach odbyła się XVII Edycja Ogólnopolskiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Gminę Terespol reprezentowało Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego. Panie startowały w dwóch kategoriach: Gastronomia i Produkt regionalny. Komisja krajowa do konkursu zakwalifikowala 100 produktów w tym 8 produktow KAK z Łobaczewa Małego.
Po ocenie komisji konkursowej cztery produkty zostały nagrodzone:
I miejsce: Boczek po staropolsku Renaty Chryścionko
Nagroda Specjalna Departamentu Rolnictwa i Środowiska: Wino z żyta - Jolanty Gawryluk
Wyróżnienie: Chleb żytni na zakwasie - Alicji Olchowik
Wyróżnienie Burmistrza Miasta Bełżyce: Nadbużańskie ogórki kiszone - Ewy Danieluk
W kategorii Gastronomia Startowało 12 ekip, były to restauracje, hotele, karczmy i koła z województwa lubelskiego. Panie z KAK z Łobaczewa Małego Jolanta Gawryluk i Aleksandra Gawryluk zaprezentowaly dwie potrawy regionalne: Pieremiacze i Kakory. Po ocenie Jury Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Malego zajęło I miejsce.